Vi tænker ikke nærmere over det, men ofte så sætter vi en værdi på os selv. For mig sker det altid i relationen til andre. Jeg må nok indrømme, at jeg ikke er  verdensmester i at sætte en høj værdi på mig selv.

Det er forskelligt, hvordan vi værdisætter os selv. Man kan have én værdi på arbejdet, en anden som forældre og en helt tredje sammen med vennerne.

I mange af mine sessioner, taler vi om værdi, når kunden har udfordringer i forhold til sine deres relationer. Jeg giver et billede af en sejrskammel og spørger, hvor de står på den, i forhold til den eller de personer, som de har en udfordring med. Det slår næsten aldrig fejl. De står altid længere nede på skammelen.

Jeg kender det bedre end ”glade jul”. Jeg har hele mit liv værdisat migselv lavere end dem omkring mig. Det er hårdt arbejde, fordi jeg altid skal gøre lidt ekstra for at følge med.

Når man ikke giver sig selv særlig stor værdi, så er det min oplevelse at følgende sker:

1) Det er svært at sige fra. Det kan man jo ikke tillade sig. De andre ved nok bedre.

2) Man bliver irriteret på de andre, fordi de ikke anerkender én, for det man gør. Man har jo brug for, at de andre giver én den værdi, som man ikke selv kan give.

Når jeg har svært ved at sige fra i en situation, så øver jeg mig i, at stille mig på samme niveau på skammelen, som den jeg taler med. Så bliver det nemmere for mig at sige min mening. Når jeg bliver irriteret over manglende anerkendelse for det, som jeg gør, så øver jeg mig meget i, at anerkende mig selv. Og så sker det magiske – anerkendelsen kommer fra de andre!

Så et løbende værditjek er efter min mening en god øvelse.

Jeg er vild med denne mand Mark Gungor. I klippet nedenunder fortæller han, om mand og kvinders syn på deres udseende.  Han generaliserer selvfølgelig, men jeg synes, at han har en super pointe. Mænd er bedre til værdisætte sig selv. Her har vi noget at lære!

Se linket her

Jeg ønsker dig en værdifuld weekend.